NORMAREA MUNCII
CE ESTE NORMAREA MUNCII?
Odată creșterea productiivității asumată drept scop, ai nevoie de un plan pentru atingerea acestuia. Însă înainte de ajunge la destinație este necesar să știi de unde pornești. Ca să poți evalua creșterea de productivitate, trebuie să știi productivitatea curentă. Stabilirea referinței de productivitate se face folosind metode științifice de normare/măsurare a muncii.
Normarea (măsurarea) muncii este titlul generic al unui set de tehnici folosite în analiza proceselor, pentru a determina timpul necesar realizării unor sarcini de muncă. Normarea muncii este esențială în obținerea de informații fundamentale despre modul în care funcționează un proces.
Rezultat al normării, normele de timp stabilesc atât o referință pentru îmbunătățirea / creșterea productivității, cât și un standard pentru controlul performanței. Fără norme de timp, este imposibil să știi dacă procesele s-au îmbunătățit sau dacă există diferențe de performanță între lucrători.
Poți folosi metodologia „STENTOR TimePro” de normare a muncii atât pentru personalul direct productiv (plătit în funcție de cantitate), cât și în domenii indirect productive cum ar fi: personalul de deservire (întreținere), departamentul administrativ, poziții ce presupun munca la birou etc.
CARE SUNT BENEFICIILE NORMĂRII?
CARE SUNT BENEFICIILE?
CUM MĂSURĂM PRODUCTIVITATEA?
Metodele de normare a muncii pe care le folosim sunt: studiile de timp, evaluarea, observațiile instantanee (Work Sampling), filmarea zilei de muncă etc.
-
Studiile de timp: timpul de realizare a unei sarcini de muncă este măsurat cu un cronometru sau cu o aplicație care rulează pe un dispozitiv mobil (PDA, telefon, tabletă).
-
Evaluarea: constă într-o estimare a duratei totale a activității ce cuprinde toate componentele acesteia (conținutul muncii, timpii de pregătire și încheiere, situațiile neprevăzute etc), toate estimate într-o sumă globală. Evaluarea implică un specialist având competențe recunoscute pentru activitatea urmărită, concluzia acestuia bazându-se pe experiența și cunoștințele sale.
-
Observațiile instantanee: specialistul observă activitatea unuia sau mai multor lucrători la momente alese aleatoriu. Prelucrarea informațiilor culese va arăta cât din timpul de muncă utilizează lucrătorul pentru o anumită sarcină, care este ponderea pauzelor, cât din timp este utilizat în activități fără valoare adăugată etc.
-
Fotografierea zilei de muncă: activitatea lucrătorilor este observată continuu.
Metodologia „STENTOR TimePro” de normare a muncii este ușor de implementat și dă rezultate rapide.
Validate statistic, studiile noastre de normare sunt imparțiale. Prin urmare, sunt recunoscute atât de angajatori, cât și de reprezentanții angajaților (sindicate).
Experiența noastră de 15 ani în normarea muncii te ajută în:
-
procesul de optimizare, ca punct de pornire
-
obținerea normelor de timp
-
estimarea rapidă a costurilor de producție (foarte util în ofertare)
-
evaluările de personal
-
dimensionarea personalului existent
-
identificarea activităților care nu produc valoare
-
determinarea unei remunerații echitabile în salarizare
-
cunoașterea gradului de încărcare a personalului
-
stabilirea normelor de muncă
-
reducerea costurilor (forța de muncă, materiale, ore suplimentare)
CUM TE PUTEM AJUTA?
Inginerii noștri te sprijină în proiectele de optimizare a producției, fie că este vorba de o săptămână, fie că este vorba de câteva luni.
ELABORĂM
norme și normative
Elaborăm norme de muncă și normative de personal, folosind experiența de 15 ani, acumulată în varii industrii.
AJUTĂM ÎN MEDIEREA
conflictele
Ai în firmă divergențe legate de remunerație, ore suplimentare, norme de timp existente sau durata pauzelor? Verificăm în mod imparțial sistemul de normare a muncii existent în companie și oferim angajatorilor și reprezentanților angajaților o bază obiectivă de discuție.
VERIFICĂM
documentația aferentă normelor
Deși foarte utile în procesul de estimare a costurilor și în ofertare, cataloagele de norme de timp (timpi standard) sunt rar folosite astăzi. Dacă ai un astfel de catalog, te ajutăm să îl aduci la zi, pentru a permite evaluarea precisă a performanței și calculele legate de costuri.
INSTRUIM
membrii echipei tale
Vrei să elaborezi corect o normă de muncă? Trainingul de normare a muncii „Stentor TimePro” este ideal pentru a-ți instrui echipa. Cursanții vor fi capabili să elaboreze norme de muncă din chiar prima zi ce urmează trainingului!
CUM ÎNCEPE UN PROIECT DE NORMARE?
Prima fază a oricărui proiect de normare a muncii este auditul inițial. Acesta este necesar atât pentru a identifica cât de eficient se desfășoară munca în companie, cât și pentru a stabili baza de raportare pentru măsurile de creștere a productivității.
VREI SĂ AFLI MAI MULTE DESPRE NORMAREA MUNCII?
Trimite-ne un mesaj și te vom contacta în maximum 24 de ore.
CUM ÎNCEPE UN PROIECT DE NORMARE A MUNCII?
OBIECTIVELE AUDITULUI
Întâi stabilim obiectivele auditului (ex: accelerarea procesului de producție, reducerea timpului neproductiv, creșterea gradului de încărcare a utilajelor și a personalului etc) și alegem procesele de muncă relevante. În funcție de natura proceselor, definim metoda de normare pe care o vom folosi. Verificăm dacă procesele alese au deja stabiliți timpi standard, pentru a-i putea utiliza ca referință
COSTUL ȘI DURATA PROIECTULUI
Efectuăm un set de măsurători de calibrare, în funcție de metoda de normare aleasă la pasul 1. După prelucrarea datelor obținute în acest prim set, stabilim durata proiectului și dimensiunea echipei de proiect (numărul de specialiști necesari). Aceștia trebuie să aibă siguranță în analiza situațiilor apărute și timp suficient pentru a urmări lucrătorii pe întreaga durată de desfășurare a procesului analizat.
DIMENSIUNEA EȘANTIONULUI
Este calculată conform procedurii specifice utilizate la măsurătorile de calibrare. Eșantionul este dimensionat conform procedurii aferente metodei de normare alese. El trebuie fie suficient de mare, dar și reprezentativ pentru forța de muncă existentă. Competența lucrătorilor desemnați este de asemenea critică.
PERIOADA DE DESFĂȘURARE
Pentru a reduce marja de eroare este necesară efectuarea de măsurători pe mai multe cicluri de producție.
Alegerea perioadei de desfășurare a proiectului trebuie să fie reprezentativă pentru fluxul general de lucru din companie, în limite previzibile.
Vrei să afli mai multe detalii?
Dacă vrei să implementezi un sistem de normare a muncii, dacă ai nevoie de un audit al normelor existente sau pur și simplu vrei mai multe informații, trimite-ne un mesaj