top of page
Making Gold Jewelry

STANDARDIZAREA METODELOR


DE CE STANDARDIZARE?

Standardizarea metodelor este esențială în procesul de producție, pentru a te asigura că obții de fiecare dată același rezultat, atât calitativ, cât și cantitativ. 


Standardizarea este procesul de analiză și identificare a celei mai bune metode de îndeplinire a unei sarcini. Odată identificată, metoda este documentată în mod detaliat, pentru a putea fi folosită de către orice angajat implicat în proces.

Metodele astfel definite pot fi îmbunătățite ulterior, pentru a crește productivitatea și eficiența, micșorând pierderile. Angajații tăi vor ști mereu CE au de făcut și CUM trebuie făcute lucrurile.

CARE SUNT BENEFICIILE?

Niciun fel de optimizare, niciun proiect de îmbunătățire continuă nu se pot face dacă nu există standardizare. Munca standardizată creează stabilitate, reduce pierderile, crește timpul de funcționare și eficiența. Iată câteva beneficii pe care le poți avea folosind metode de muncă standardizate:

  • Productivitate crescută

  • Un mediu de lucru mai sigur

  • O bază pentru normarea muncii

  • Reducerea defectelor

  • Ușurință în rezolvarea problemelor

  • Training redus al noilor angajați

  • Largă disponibilitate a know-how-ului

standardizarea-muncii-diagrama-de-proces-1.jpg

CUM FACEM STANDARDIZAREA METODELOR?

ANALIZĂM SITUAȚIA EXISTENTĂ

Observăm cum se desfășoară lucrurile în prezent. Adunăm date legate de succesiunea pașilor, care pași depind de alți pași, numărul de lucrători necesar la fiecare pas etc. Apoi creăm o diagramă vizuală a procesului care documentează fluxul de lucru curent.

DISCUTĂM CU OPERATORII

Existența mai multor moduri de a face același lucru nu este neapărat un lucru rău. Se poate ca un lucrător să fi găsit un flux de lucru mai bun și mai eficient, fără să-și fi dat seama. Acest tip de input este foarte valoros și îl includem în datele care ne servesc la definirea metodei standard.

 

Și nu numai atât: colaborarea cu operatorii și ascultarea ideilor acestora încurajează acceptarea modificărilor propuse. Îi implicăm în procesul de standardizare și le oferim o perspectivă corectă asupra a ceea ce trebuie făcut. Îi transformăm din obiect de observație în partener.

IDENTIFICĂM METODA OPTIMĂ

Reunind observațiile noastre și sugestiile operatorilor tăi asupra proceselor existente, găsim elemente comune, pe care le efectuează toți. Pornind de la acestea, modelăm metoda optimă care devine metodă standard de lucru.

DOCUMENTĂM ȘI INSTRUIM

După ce identificat și definit metoda de lucru standard, o documentăm. Documentarea este cheia pentru a ne asigura că toată lumea urmează exact aceeași procedură. După ce metodele au fost documentate, este important ca toată lumea să fie instruită cum să le urmeze. Un training inițial, completat de documentație vizuală amplasată la stațiile de lucru încheie procesul de standardizare a metodelor de muncă.

bottom of page